[Logo] TCC discussion forum
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Groups] Back to home page 
[Register] Register /  [Login] Login 


This forum is read only and new users cannot register, please ask all new questions either using GitHub discussions, or in Arduino forum tagging @davetcc.

8574 and interrupts RSS feed
Forum Index » IoAbstraction & TaskManagerIO
Author Message
markus


Joined: Nov 15, 2020
Messages: 3
Offline
Hi all,

first of all, hello everyone - I'm new here, and I hope I got the right place for my question.
Which is:
I got 4 8574s to read out ~30 buttons (should end up being a game cotroller add-on), and they are connected to 4 PCINT pins on my Pro Micro board. I just found out that IoAbstraction supports an interrupt for the 8574, so what I want to know:
- will IoAbstraction also work with a PCINT interrupt for this case, or do I have to write that part for myself?
- in case it does work, and I only want to use them as inputs, does it make sense to place runLoop (or ioDeviceSync, haven't yet figured out the relationship between these two) in the interrupt handler?

Hope I'm making sense here.

Bye
Markus
davetcc


Joined: Jan 19, 2019
Messages: 686
Offline
Welcome to the forum!

Yes IOAbstraction works with the interrupt pin from the 8574, you wire that pin to an interrupt capable pin on your device, and provide that as the 2nd parameter when creating the expander.

IE: ioFrom8574(address, interruptPin)

You should never call runLoop from a raw interrupt handler. Question, are you using the switches class? If you are using switches to manage your buttons (SwitchInput) then there's nothing to do other than use the interrupt variant of the initialise function.

However, if you are managing all the IO yourself, I recommend that you register the interrupt with TaskManagerIO which IoAbstraction is based on, using its attach interrupt functionality (see the examples). If you do this, then you can do an IO sync with runLoop because you are not in a direct interrupt. Instead you're in a high priority task.
markus


Joined: Nov 15, 2020
Messages: 3
Offline
Thanks - both for the welcone and the response.

However, I'm afraid I didn't make myself clear in my question - let me try again.
I am using an Arduino Pro Micro, which is based on a 32u4, since it handles USB natively, so I can set it up (with the Joystick library) as HID device without additional hardware. The 32u4 has 5 native interrupt pins that each has a dedicated interrupt vector. However, of these 5
- 2 are blocked for RXD and TXD
- 2 are blocked for SCL and SDA
- and the remaining one I've allocated for a rotary encoder (which works fine btw, also using your library - even if switching the accelerationMode was a bit of a hassle smilie )

The 32u4 also has 8 pins capable of PCINT (pin change interrupt) which share one common interrupt vector (PCINT0), four of which I've wired to the interrupt lines from the 8574's. My question is now: would the interrupt version of the switches initialisation also work from the PCINT pins - and if yes, would this also be true for multiple PCINTs (which all will trigger the same interrupt vector)? Simply trying it dry (just compile, don't run - I don't have the time right now, maybe later) is inconclusive, as even
switches.initialiseInterrupt(ioFrom8574(0x20, 99), true);

doesn't trigger a compile error smilie (just out of interest: which interrupt vector would that use - from checking the code, I'd guess it'll end up at 0xff)

Reading a bit deeper into interrupts on Arduino (and your source code), the answer is probably "No", as the Arduino IDE itself won't handle the PCINT pins. So it looks like I'll have to drop the IoAbstraction for my project (at least the switch handling) and use TaskManager directly.
markus


Joined: Nov 15, 2020
Messages: 3
Offline
Hmmm... I'm getting dirty thoughts here. I'd like to use the IoAbstraction class, as that would do a lot of work for me, but I can't use interrupt pins, and I don't want to poll the 8574's in the task manager loop...

would this work:
- initialize through switches.initializeInterrupt with the interrupt set to 0xFF
That should mean the interrupt never gets triggered (as it doesn't exist), but the 8574s are also never sampled, because they're interrupt driven
Then set up my own interrupt handling for the PCINT interrupts, and in the ISR trigger the TaskManager for checkRunLoopAndRepeat or do my own version of that which then triggers IoAbstraction's runLoop?

Might be worth a try.
davetcc


Joined: Jan 19, 2019
Messages: 686
Offline
Then set up my own interrupt handling for the PCINT interrupts, and in the ISR trigger the TaskManager for checkRunLoopAndRepeat


Agreed this may work, if you need raw handlers for another reason, to fake an interrupt to task manager just do this:

taskManager.triggerEvents();
which is safe in an ISR, and in fact exactly what task manager does when it handles an interrupt.
 
Forum Index » IoAbstraction & TaskManagerIO
Go to:   
Mobile view
Powered by JForum 2.7.0 © 2020 JForum Team • Maintained by Andowson Chang and Ulf Dittmer

This site uses cookies to analyse traffic, serve ads by Google AdSense (non-personalized in EEA/UK), and to record consent. We also embed Twitter, Youtube and Disqus content on some pages, these companies have their own privacy policies.

Our privacy policy applies to all pages on our site

Should you need further guidance on how to proceed: External link for information about cookie management.